Recept na sytou pikantní polévku s hovězím masem, okurkou a hráškem, kterou můžeme servírovat třeba k večeři s kouskem pečiva.
2 stroužky | česnek |
1 l | vývar |
150 g | cibule |
2 lžíce | sádlo |
1 lžíce | rajčatový protlak |
1-2 ks | chilli paprička |
1.5 lžíce | hladká mouka |
2 ks | okurky kyselé |
350 g | hovězí kližka |
3 lžíce | hrášek sterilovaný |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř | |
mleté chilli koření | |
na ozdobu | |
hladkolistá petržel |
Hovězí libové maso nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Okapanou okurku nakrájíme na jemné kostičky a hrášek necháme okapat. Oloupaný česnek nasekáme najemno. Chili papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na jemné nudličky. V hrnci na polovině sádla opečeme cibuli dorůžova. Pak přidáme maso, vše asi 3 minuty osmahneme a zaprášíme mletou sladkou paprikou. K opečenému masu vmícháme rajčatový protlak, ihned přilijeme polovinu vývaru, ochutíme solí, pepřem, chilli kořením a kmínem a zakryté zvolna dusíme téměř doměkka. V jiném hrnci na tuku necháme zpěnit česnek a chilli papričku, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme zbývajícím studeným vývarem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu. K tomuto základu přidáme podušené maso a společně vše ještě asi 15 - 20 minut povaříme doměkka. Asi 5 minut před dokončením přidáme do polévky nakrájené okurky a hrášek a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ostrou gulášovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s pečivem.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena