Příprava oblíbeného vánočního cukroví je snazší, než se zdá. Někde se mu říká žabí huby nebo lví tlamy. Chutná naprosto báječně.
Hodnocení
4.6
/ 5 (171x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Těsto
Vejce1 ks
Máslo250 g
Mléko2 lžíce
Hladká mouka 250 g
Nádivka
Strouhanka2 lžíce
Rum1 lžíce
Mléko50 ml
Cukr moučka140 g
Mleté ořechy200 g
Na ozdobu
Cukr moučka
Postup přípravy
Těsto: Máslo necháme v teplé místnosti změknout. Ze změklého másla, hladké mouky, vejce a asi dvou lžic mléka vypracujeme rukama hladké těsto. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do igelitu a necháme v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne.
Nádivka: Umleté ořechy promícháme s cukrem a strouhankou, přilijeme lžíci rumu. Svaříme trochu mléka a ke směsi přiléváme i svařené mléko a důkladně promícháme. Mléko přidáváme opatrně po troškách, nalijeme ho tolik, aby oříšková hmota byla hustá.
Na pomoučněné desce vyválíme tenký plát a kulatým vykrajovátkem, případně skleničkou, vykrojíme kolečka.
Do středu každého kolečka malou lžičkou nandáme trochu ořechové nádivky.
Okraje kolečka přehneme k sobě a pevně stiskneme, aby se těsto krajů spojilo.
Škebličky rovnáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi při 160 °C. Za stálé kontroly pečeme dorůžova.
Upečené a ještě teplé ořechové škebličky posypeme moučkovým cukrem. Můžeme je i celé v cukru obalit.
Během pečení se ořechové škebličky otevřou a nádivka vyteče mírně ven. Tak je to ale správně, cukroví pak připomíná škebličky.