Troubu rozehřejeme na 200 °C, zapékací formu vyložíme pečícím papírem. Do připravené formy stočíme vinnou klobásu a vložíme ji do rozehřáté trouby ještě dřív, než začneme dělat těsto. Klobása se zpevní a bude mít krásnou barvu.
Cibuli rozkrojíme na poloviny a ty pak nakrájíme na tenké plátky. Ve vyšší pánvi v rozpáleném oleji osmahneme cibuli. Pak snížíme plamen a cibulku smažíme pozvolna doměkka, aby získala karamelovou barvu. Na závěr ji poprášíme hladkou moukou a přidáme balzamikový ocet.
K cibulce přidáme nasekaný nebo sušený tymián, sůl a pepř. Vmícháme zakysanou smetanu, vejce a čerstvé listy předem dobře propraného špenátu.
Do formy s opečenou vinnou klobásou nalijeme cibulovou směs a vrátíme ji zpátky do trouby. Netradiční vinnou klobásu pečeme asi 25 minut. Hotový koláč musí být pevný, se zlatavou barvou na povrchu.