Nepečený kaštanový dort

Snadný recept na nepečený kaštanový dort pro sváteční chvíle.


2.521x
160 min

Ingredience

těsto

150 gmáslo
5 lžiccukr moučka
3 lžíceholandské kakao
500 gdětské kulaté piškoty
300 mlplnotučné mléko 3,5%

podle potřeby

slunečnicový olej

krém

10 lžicstudená voda
20 gplátkové želé
500 gkaštanové pyré
50 mltuzemský rum 40%
200 mlextra dortová šlehačka

na ozdobu

čokoládová rýže

na potření

300 mlextra dortová šlehačka

Postup přípravy

Dětské piškoty rozemeleme, přidáme k nim holandské kakao, cukr moučka, pokrájené studené máslo, studené mléko a důkladně zpracujeme na tvárné těsto, které bude tvořit podklad dortu. Dortovou formu o průměru 24 cm jemně vymažeme olejem. Doporučuji olej a ne máslo, protože máslo ztuhne a při odstraňování pečícího papíru se nepěkně poruší celistvost dortu. Na pečícím papíru potravinářskou fixkou obkreslíme dno dortové formy, pás o délce a šířce dortu o málo větší, potom vystřihneme a použijeme do dortové formy. Připravenou podkladovou kakaovou hmotou vyplníme dno a boky dortové formy, odložíme ztuhnout do chladničky, než připravíme ostatní. Použijeme extra krémovou dortovou šlehačku, která po ušlehání krásně drží tvar i bez ztužovače a má perfektní krémovou konzistenci. Do nádoby dáme 3 lžíce cukru moučka. Přidáme extra krémovou dortovou šlehačku, ušleháme do tuha a odebereme 300 ml, které později použijeme na povrch dortu jako poslední vrstvu a odložíme zatím do chladničky. Připravíme želatinu, namočíme 2 balení plátkové želatiny do 10 lžic studené vody, necháme 10 minut nabobtnat, potom je pořádně vymačkáme. Želatinu dáme do hrnce a za stálého míchání necháme na nejnižším plameni úplně rozpustit, pozor nesmí vřít, jen zahřívat a na závěr do něj vmícháme 2 lžíce ušlehané šlehačky. Kaštanové pyré pokrájíme na malé kostky, přidáme je do šlehačky, přilijeme tuzemský rum a promícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni rychlosti. Přilijeme vlažnou želatinu smíchanou se šlehačkou a vyšleháme kaštanový krém pomocí elektrického šlehače. Vybereme ztuhlý kakaový podklad z chladničky, na který rozetřeme rovnoměrně připravený kaštanový krém. Na kaštanový krém rovnoměrně rozetřeme tuhou šlehačku a připravený dort odložíme na 12 hodin odpočívat do chladničky, aby krém ztuhl a dobře se propojily všechny chutě. Dortu vybereme a uvolníme z dortové formy, odstraníme zlehka pečící papír, dort položíme na podnos a šlehačku na vrchu posypeme čokoládovou rýží. Nepečený kaštanový dort pokrájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě na porce a podáváme k dobré espresso kávě. Tento dort je velmi chutný, vůbec není přeslazený, dá se lehce připravit už v předstihu a je příjemným sladkým překvapením pro přátele a rodinu ve svátečním shonu a jiných příležitostech.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Nepečený kaštanový dort

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena