Nejen velikonoční perník

Ať jsou Velikonoce nebo Vánoce, vždy peču sladký voňavý perník.


4.048x
0
1×

Ingredience

2 ksvejce
50 gmáslo
2 lžícerum
4 lžícemed
140 gcukr moučka
420 ghladká mouka
1 lžíceperníkové koření

podle chuti

2 lžícekakao

na ozdobu

1 ksbílek
250 gcukr moučka
citronová šťáva
potravinářské barvivo

na potření

1 ksbílek

Postup přípravy

Med s cukrem a máslem za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs odstavíme a necháme úplně vychladnout. Do studené směsi vmícháme vejce, koření, rum a mouku. Kdo má raději tmavý perník, přimíchá i kakao. Vše vymícháme na hladké, celistvé a nelepivé těsto. Pokud se nám těsto lepí, vyklopíme ho na pomoučněný vál a vpracujeme trochu mouky. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet. Odpočaté těsto rozválíme na asi 2 mm silnou placku a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Všechny tvary před vložením do trouby potřeme bílkem. Perník pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Perník jde lehce zvednout a tvary jsou pevné. Upečený perník necháme vychladnout. Cukr vymícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy na hladkou glazuru. Na Velikonoce přidávám špetku žlutého barviva, na Vánoce zase červené. Velikonoční nebo vánoční perníky ozdobíme nebo jen natřeme štětečkem a glazuru necháme zaschnout.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nejen velikonoční perník

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena