Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme je, polijeme trochou oleje a promícháme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
Na pánvi vyškvaříme slaninu. Přidáme bazalku, očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Směs osolíme a chvíli dusíme. Těstoviny smícháme s nasekanými sardinkami, podušenými houbami, nasekanou natí a dochutíme solí.
Z rozehřátého másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji studeným mlékem, dobře promícháme a několik minut povaříme. Přidáme rajčatový protlak a zamícháme.
Těstovinovou směs dáme do vymaštěné zapékací mísy, zalijeme omáčkou, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a v předem vyhřáté troubě zapečeme.
Námořnické nudle podáváme se zeleninovým salátem.