Rychlovka, kterou zvládne každý. Recept na květákový nákyp doplněný sýrem a salámem.
Hodnocení
4.7
/ 5 (142x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
33x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Muškátový květ
Mletý černý pepř
Sušený česnek
Ostatní
Vejce4 ks
Květák1 ks
Rohlík1 ks
Uzený eidam5 dkg
Gouda10 dkg
Salám vysočina10 dkg
Podle potřeby
Mléko
Máslo na vymazání formy
Strouhanka na vysypání
Postup přípravy
Květák očistíme a předem doměkka uvaříme. Uvařený květák si nakrájíme na drobné kousky. Namočený rohlík v mléce vymačkáme a přidáme ho ke květáku. Salám nakrájíme na drobné kostičky, sýry nahrubo nastrouháme a společně se žloutky vše přidáme do mísy. Pak směs dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a česnekem. Nakonec opatrně vmícháme sníh vyšlehaný ze zbylých bílků.
Směs vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky.
V troubě pečeme asi 30 minut na 200 °C. Posledních 10 minut si troubu zvýšíme na 250 °C a nákyp z květáku necháme dozlatova dopéct.
Nákyp z květáku podáváme s vařenými brambory, kaší, zeleninovým salátem nebo jen samotné. Nákyp z květáku chutná dobře i za studena.
super večeře!!! pochutnala si celá rodina... moc děkujeme za fajnový recept, který ukládáme a rádi budeme opakovat!!! :o) Sýr jsme měli celých 15 dkg eidamu a uzeninu šunku Bohemia, česnek jsme nedávali, muškát také ne, jen sůl a pepř.. přesně jak píší ostatní, opravdu se dá přidat cokoli, co zrovna doma je k dispozici...
jirina65
Komentář k receptu Nákyp z květáku
výborné, já do toho přidala ještě na kostičky nakrájenou cuketu, letos se nám totiž opravdu urodila a opravdu výborné. :-)
jarolis
Vařila jsem, ale ze syrového květáku, který jsem rozsekala předtím v mixéru. Přidala sýr, vejce, strouhanku a prášek do pečiva. Přidala jsem osmahnutou cibulku spolu s osmahnutou slaninou. Koření dle receptu, ale myslím, že se dá použít i jiné dle fantazie.
Recept byl vynikající, chutná výborně i za studena. DOPORUČUJI :-)
Hovorkova Eva
Květákový nákyp
Hledala jsem náhradu za květákový mozeček. Je to výborné a jednoduché.