Mřížkovaný koláč s ovocem

Zahrádky jsou plné drobného ovoce, tak toho využijeme a upečeme si dobrý koláč. Dneska upečete a zítra slupnete.


4.623x
0
1×

Ingredience

těsto

sůl
100 gmáslo
1 ksžloutek
20 gcukr moučka
200 ghladká mouka
120 mlsmetana ke šlehání

na potření

1 ksbílek

náplň

1 kostkatvaroh
100 gcukr moučka
1 balíčekvanilkový cukr
150 mlsmetana ke šlehání

na ozdobu

cukr moučka

podle potřeby

hladká mouka

náplň 1

200 gdrobné ovoce (jahody, třešně, maliny)

Postup přípravy

Mouku smícháme s cukrem a na vále zpracujeme s máslem, smetanou, žloutkem a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do chladničky na 30 minut odležet.

Ze 2/3 těsta na pomoučněném vále vyválíme plát (max. 30x20cm) a přeneseme ho na plech vymazaný olejem. Kraje těsta trošku povytáhneme, aby plát získal vyšší okraje.

Ze zbylého těsta vyválíme válečky a na plátu vytvoříme mřížku. Těsto potřeme bílkem.

Těsto na mřížkovaný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Necháme zcela vychladnout.

Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Do náplně vmícháme ušlehanou smetanu a rozdělíme ji do políček mezi mřížkami. Na tvarohovou náplň rozdělíme omyté ovoce (jahody, maliny, rybíz, angrešt).

Mřížkovaný koláč s ovocem vložíme do chladničky odležet. Nejlépe chutná až na druhý den. Před podáváním pocukrujeme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mřížkovaný koláč s ovocem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká