Mřížkovaný jablečný koláč

Těsto je původně na závin, ale je tak křehké a dobré, že jsem jej použila na klasický koláč na plech. S jablíčky nemá chybu.


4.08x
60 min

Postup přípravy

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Smícháním mouky, prášku do pečiva, cukru, na kousky nakrájeného másla, solamylu a jednoho vejce vypracujeme těsto. Necháme v lednici minimálně 30 minut odležet, bude se nám s ním lépe pracovat.

Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s vanilkovým cukrem v množství podle kyselosti jablek.

2/3 těsta vyválíme v plát, kterým vyložíme středně velký plech. Plech můžeme vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Poklademe jablky, posypeme rozinkami (nemusí být) a mletou skořicí. Nahoru uděláme ze zbylého těsta mřížku tak, že těsto vyválíme, rozkrájíme na proužky a klademe do kříže přes sebe.

Mřížkovaný jablečný koláč upečeme v troubě vyhřáté na 175 °C, až je těsto zlatavé. Před krájením necháme vychladnout a podle chuti ještě sypeme mletým cukrem.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mřížkovaný jablečný koláč

Zpět na recept