Vepřové maso nakrájíme na větší kousky. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme 4 - 6 hodin odležet.
Potom maso přeložíme do pekáče a zprudka zapečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vodou zvolna pečeme vrabce asi hodinu doměkka.
Moravského vrabce podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky a dušeným kysaným nebo čerstvým zelím.
Foto: Shutterstock.com
Souhlasím, není to moravský vrabec, jen si nepamatuji postu na zahuštění, to jsem se chtěla dozvědět:)
eva
Moravský vrabec jinak
Moravské vrabce dělám
celá léta dle své
panimámy.Všichni dávají
kmín a cesnek-je to jako
vepřová pečeně jen na
kousky.Já dělám takto-do
pekáčku hodně
cibule-osmahnu,přidám
osolené kostky
vepřového(plec,krkovička)ne
chám zatáhnou a at pustí
štávu pak podleju a dám do
trouby.podlévám.Jeli maso
skoro měkké odklopím a
nechám chytnout barvu a fígl
na závěr-1sklenice
vody,lžíce másla,kostka
masoxu a lžíce polévkového
koření(nejlépe Aromat,ale i
Kuchárek je dobrý)zamíchám
a zaleju maso,nechám
probublat a pak se už jen
mlaská.Všem vždy moc
chutná.ZKUSTE
borsky
Re: Re: kde se peče
Ta otázka zase tak úplně hloupá není. Půl kila masa se dá docela dobře udělat i na pánvi. Maso se musí nakrájet na menší kousky, napřed zprudka orestovat, pak podlít, přiklopit poklicí a dusit. Asi se tomu už nedá říkat vrabec, ale chuťově to může být stejně dobré jako z trouby.
Eva
moravský vrabec
Pokud dělám jen z plecka a ne na půl s bůčkem, přidávám vepřové sádlo. To mi v receptu jaksi chybí. Rozhodně se tím nic nepokazí. A já dávám maso s česnekem a kmínem odležet do lednice přes noc. Čím dýl tím líp.
Hanuš
koření
"Moravský brabec".
Základním kořením v kuchyni je tzv. "černé koření "- pepř ať už celý nebo čerstvý mletý. Nemusí od pepře jít "huba šejdrem", ale určitě se má pepřit - vždy s mírou a chutí, jak kdo má rád. Když to neděláte, tak to zkuste nejdříve s celým pepřem a uvidíte, že jídlu se neuškodí.
A ten "moravák - kozel" - nemusíte se cítit dotčen; rád jsem si dával brněnský řízek (nějak ale už dlouho není v restauracích na jídelníčku) a moraváky mám stejně rád, jako každý slušný lidi - (na okraj:mám tam víc známých a kamarádů než v čechách).