Než začneme s přípravou, vložíme do vody salko v konzervě a dvě hodiny jej vaříme. Po první hodině převrátíme konzervu, aby se salko rovnoměrně uvařilo. Mezitím si ještě ručně nebo na strojku na ořechy umeleme ořechy, abychom je měli po ruce.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do šlehací elektrické mísy dáme žloutky a cukr a vyšleháme do pěny. Pak pomalu přidáváme med, olej, mouku s práškem do pečiva, část ořechů, zbytek necháme na obsypání koláče. Nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh.
Takto vyšlehané těsto dáme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali a moukou vysypali. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy. Pečeme v předem vyhřáté trouby asi 20 min na 160 °C.
Připravíme si náplň. Z uvařeného salka připravíme naplň tak, že salko vyšleháme s máslem.
Vychladlý koláč rozkrojíme na půl a náplň namažeme na jednu polovinu a druhou polovinou ji přiložíme. Náplní pak ještě potřeme vrchní část koláče a boky. Koláč posypeme mletými ořechy po celé části, kde je potřený krémem.
Medovo-ořechový koláč necháme den v teple přikrytý utěrkou, aby neokoral. Uleželý moučník můžeme podávat.