Skvělá sladká tečka po jídle. Medovník je tradiční český dezert, který spojuje jemnou medovou chuť a kořeněnou vůni a skládá se z několika vrstev medových piškotů, které jsou spojeny vrstvami krému z másla nebo smetany. Tento bohatý a sladký dezert je oblíbenou pochoutkou na oslavy, nebo svátky.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát). Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírné troubě (zpočátku více zprudka, aby těsto vyběhlo; podle konkrétních podmínek lze těsto zvrchu přikrýt kusem alobalu) Hotový dort rozkrojíme na 3 placky (nařízneme nožem po okraji a zbytek řeznou nití jako knedlíky). Slepíme krémem placky k sobě (nezapomeňte nechat stranou krém na potření zvrchu a z boku. Pak potřeme krémem boky dortu a posypeme je strouhaným perníkem (např. přes cedníček na čaj - pozor práce pro 4 ruce!). Nakonec potřeme krémem vršek dortu a opět zasypeme perníkem. Necháme v chladu odležet asi půl dne, aby šel medovník dobře krájet a vrstvy byly dobře spojené.
Autor:Tým Vaření.cz

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena