Na pánvičku dáme krystalový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme dozlatova. Přidáme med, zalijeme vodou a dobře provaříme.
Odstavíme z ohně, přidáme vodku a znovu přivedeme k bodu varu, aniž bychom dále vařili. Pozor! Je zde možnost vznícení - s vodkou nemanipulujeme v bezprostřední blízkosti ohně.
Medovinu - vařonku podáváme teplou.
Med sa nemoze varit! Ak je to poctivy domaci med, tak varom sa nici chud, aroma a vsetko zdrave v mede! Med zasadne pridavat do vlazneho karamelu!
.
Po pridani vodky sa NESMIE priviest opat do varu! Alkohol ma bod varu 78,3 °C pri 1013 hPa!
.
Nakoniec by bolo dobre prefiltrovat cez gazu, aby sa odfiltrovali necistoty z medu.
.
Netreba sa bat, ze sa to pokazi. Je tam dost alkoholu a cukru.
messalinka
obměna
Já dělám vařonku,tak,že zkaramelizuji jeden balíček vanilkového cukru do zlatova,zaliji 1/2 l vodky a přivedu jen k bodu varu aby neprchal alkohol.Asi na 80 stupňů.Výše uvedený recept se mi zdá dost sladký.