4 lžíce | kakao | |
4 lžíce | med | |
300 g | směs ořechů a mandlí | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
mandle | ||
ořechy |
Mandle spaříme a vychladlé zbavíme slupky. Jádra ořechů i s mandlemi umeleme najemno.
Namleté oříšky s mandlemi vložíme do mísy, přidáme med, kakao a zpracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále na asi 1 cm silný plát. Z těsta vykrajujeme lístečky.
Vykrajované medové cukroví poklademe na pečícím papírem vyložený plech a doprostřed každého lístku klademe oříšek nebo mandličku. Medové lístky pečeme ve středně vyhřáté troubě 5 - 7 minut. Uchováváme v krabičce a podávám s ostatním vánočním cukrovím.
Ilustrační foto: Shutterstock.com
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena