Květy vaříme ve vodě 1/2 hodiny. Mezitím si vymačkáme z obou citronů šťávu.
Vývar přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a opět vaříme asi 1/2 hodiny do zhoustnutí. Přidáme šťávu z citronu a povaříme ještě 10 minut.
Med z bezinek podáváme podle potřeby, výborný lék při nachlazení.
Nemám nic proti takovým výrobkům, ale nazývat je medem není správné. Podle legislativy
ČR i EU je med včelí výrobek a tak by to mělo zůstat. Vždyť slovo sirup je taky hezké.
Jiří Svačina, Rovensko pod Troskami
Spirkov
medík
Bydlím na venkově a květ bezu je u nás čistý.Nemáme ani žádné velké fabriky v okolí.Dělám med i pro své dcery do Mostu.Samozřejmě že ne kila,ale každé tak 0,5 l hotového.Přidávají jen tak spíše pro vůni do čaje.
asab
Re: Cukrový sirup.
Pane Jirko, bezinkový med je znám již od nepaměti:-) Dělá se i med pampeliškový a spousta dalších bylinných medů... Tomuto keři se říká "léčivý keř plný vitamínů" a má našemu tělu spoustu prospěšných látek, které jsou právě dobré na dýchací ústrojí a to jak při nachlazení a kašli, tak na podporu imunitního systému. A že se tomu tak nesmí říkat???Trochu mi připomínáte "EU" :-D přeji pěkný den!
Václav Míček
med
Omlouvám se 1l vody. děkuji za upozornění pokusím se množství vody do receptu připsat
Václav Míček
Re: med z bezinek
Paní Evo, děrem to vždy pomohlo při kašli, bohužel opravdu musíme počkat až bezinky pokvetou. V době květu jsem ještě neměl možnost recept zveřejnit. Jurajda