Recept na osvěžující mátový sirup, který se hodí do letních nápojů.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Poté do sirupu přidáme čerstvou omytou mátu, štávu z jednoho citronu a vaříme zhruba 20 minut.
Následně sirup necháme zhruba 2-3 hodiny louhovat. Sirup přecedíme a ještě horký přelijeme do skleniček a uzavřeme.
Mátový sirup skladujeme v chladu a používáme k přípravě nealko i alkoholických nápojů.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena