Matjesy v oleji podle tohoto receptu jsou ideální chuťovkou. Marinované ryby s cibulí, kořením a olejem jsou klasika studené kuchyně a skvěle se hodí třeba k pivu.
Hodnocení
4.8
/ 5 (36x)
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Ryba1 kg
Ocet 8%3 dl
Bobkový list4 ks
Nové koření6 kuliček
Olivový olej4 dl
Celý černý pepř10 kuliček
Velká cibule1 ks
Postup přípravy
Ryby nasolíme jako na uzení, můžeme mírně přesolit. Necháme 3 dny nasolené.
Po 3 dnech ryby opláchneme a zalijeme je octem tak, aby byly ponořené, necháme opět uležet 3 dny.
Poté ryby dvakrát opláchneme vodou, stáhneme kůži a naskládáme do sklenice. Matesy prokládáme nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.
Ryby zalijeme olejem. Za 8 dní můžeme matesy v oleji ochutnávat.
Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
Souhlasím s příspěvkem. Salát, matesy a jiné pochutiny dělám hlavně z cejnů. Cejni 45až50 cm, 8-10 kusů vyfiletuji, je z nich asi 2kg filet. Filety nasolím a nechám 2-4 hod..Do octa přidám koření, svařím a nechám vychladnout. Poté nasolené filety zaliji svařeným octem. Nechám v lednici 2-3dny pak operu a stáhnu kůži.Operu a mohu ochutnat. Pokud se vám zdají ještě kyselé, operu ještě jednou.Takto připravené filety použiji podle toho na co mám chuť. Ryba je vláčná ,pevná.Toto je nejrychlejší způsob přípravy.Další zpracování je na vás.
Zdeněk
Jiří Roubíček
trvanlivost
Dobrý den. Jakou trvanlivost mají takto naložení slanečci? Popřípadě jak jí prodloužit? (zavařit?) Děkuji
SB Praha
Tvrdé ryby !!!!
Dobrý den, dovolím si reagovat na některé příspěvky:
1) co se týká tvrdosti masa, tak záleží i na velikosti ryby, když je to malá čudla a necháte jí 3 dny nasolenou, tak se tzv. spálí a maso už nikdy nezměkne, takže když máte malé sledě cca 15cm stačí max. 12 - 24 hodin. (píši z vlastní zkušenosti, spálil jsem si solí takto po dvou dnech kilový filet z lososa)
2) reakce na czmirek komentář: ryba se dává do octa aby měla měkké kosti i ty nejmenší, co se týká doby naložení platí to samé, jako u soli, takže když jsou malé stačí většinou jen 1 den, když je pak propláchnete a očistíte a naložíte do oleje, budou asi fajn, četl jsem nějaký německý recept a tam psali 6% ocet
Škoda, že autor nenapsal velikost ryb, z kterých matjesy dělal.
Zrovna jdu na ně, přeji pěkný den a dobrou chuť
MARU
MATESY
Klidně ryby hodně přesolim. vypere se to.Maso bylo dost tvrdé.Skusila jsem hodně propláchnuté ryby z octa nakrájet a zalít horkym olejem.Přidat cibuli, ještě podle chuti okořenit,dát do skleniček horké....a chutnalo mi...skleničky sice držely.Nejni na závadu..8 dnů nejméně nechat odpočinout.....Jde to i k vínu...
václav
Re: matesy alá zavináč
Mohu s Jardou jedině souhlasit,také jsem dělal dle receptu ale z matjesů jsou kvalitní zavináče.Mohu jen doporučit.