Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj dvě lžíce mouky, 2 kostky cukru a do této směsi rozdrobíme droždí. Rozmícháme dohladka a necháme vzejít. Kvásek poté zpracujeme spolu s máslem, vejcem, moukou a špetkou soli do hladkého těsta a ihned budeme zpracovávat.
Máslové těsto si rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů. Každý rozválíme na tenkou kulatou placku a radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníčků. Na širší stranu každého z nich dáme náplň. Ať už si vybereme jakoukoliv, dáme ji do mikrotenového sáčku a ustřihneme roh, aby se nám hezky dávkovala.
Každý máslový rohlíček pak zatočíme a dotvarujeme. Přendáme na pečící papír a budeme péci na sucho při asi 180 °C, dokud nezezlátnou.
Rozpustíme si máslo a smícháme s rumem. Touto směsí potřeme upečené a ještě horké máslové rohlíčky, hned poté je obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Máslové rohlíčky můžeme jíst ihned nebo studené. Nejlepší jsou ale vlažné.