Nejdřív si připravíme zeleninu. Rajčata spaříme, sloupneme slupky a nakrájíme na kousky. Kořenovou zeleninu očistíme, bazalku opereme a osušíme. Pak si najemno nasekáme cibuli, bazalku, nakrájíme kousek celeru a mrkve. Zároveň dáme vařit do velkého hrnce makaróny v mírně osolené vodě.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi ji rozškvaříme. Přidáme olej a připravenou zeleninu. Vše osmahneme. Když zelenina dostane zlatavou barvu, přidáme rajčata. Můžeme přilít trochu horké vody. Ještě přidáme sůl a pepř podle chuti.
V zakryté pánvi vše podusíme asi půl hodiny, pak přidáme kousek másla a špetku cukru. Během dušení si nastrouháme parmazán.
Omáčkou přelijeme makaróny a hustě posypeme povrch nastrouhaným parmazánem.