Znáte francouzské madlenky? Využít na ně můžete formičky na pracny, oproti nim jsou však krásně nadýchané. Pečou se i bílé, úžasná je i tato čokoládová varianta. A nejlepší jsou čersvě upečené, jen se po nich zapráší.
Hodnocení
0.0
/ 5 (0x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Máslo140 g
Kakao15 g
Med2 lžíce
Cukr krupice90 g
Hladká mouka 140 g
Čokoláda 70%40 g
Poleva
Čokoláda50 g
Na ozdobu
Nasekané ořechy50 g
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Postup přípravy
V misce vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme rozpustěné máslo (ne horké), vanilku, med, zašleháme, přídáme i mouku smíchanou s kakaem (ideálně prosejeme), zašleháme a nakonec vmícháme čokoládu nasekanou na malé kousky.
Těsto necháme pár minut odstát a mezitím si zapneme troubu na 175 °C a připravíme si formičky. Buď klasické mušle na pracny, které dobře vymažeme máslem, případně speciální silikonové formičky přímo na madlenky.
Těsto dáváme do formiček lžící nebo cukrářským pytlíkem, kterému více ustřihneme špičku, třeba i 2 centimetry. Plníme zhruba do dvou třetin výšky formičky, madlenky se nafouknou.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut, podle trouby, propečenost zkontrolujeme špejlí. Pokud na ní neulpívají drobky, máme hotovo.
Necháme je vychladnout, poté je částečně namočíme do rozpuštěné čokolády a můžeme i posypat nasekanými ořechy, zde byly použity pistácie.
Po zaschnutí čokolády rovnou podáváme, například ke kávě, nejlepší jsou totiž čerstvé.