Z prosáté mouky, nakrájeného másla, cukru, strouhané pomerančové kůry, vajíčka a citronové šťávy vypracujeme rychle vláčné těsto. Těsto zpracujeme do bochníčku a necháme alespoň hodinu v lednici.
Těsto vyválíme na slabý plát. Menší vymazané a moukou vysypané formičky o průměru 7 cm pokryjeme těstem. Linecké košíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Košíčky necháme ve formičkách vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Mléko ohřejeme spolu se smetanou, vydlabaným vanilkovým luskem a nastrouhanou pomerančovou kůrou z jednoho pomeranče. Necháme luhovat a po 20 minutách ochucené mléko přefiltrujeme.
Žloutky vyšleháme s cukrem a za stálého míchání přidáváme několik lžic smetanového mléka a prosátou mouku. Dobře promíchanou směs dáme na plotnu a pomalu za stálého míchání přiléváme smetanové mléko. Směs provaříme a odstavíme. Do krému přidáme nastrouhanou kůru z druhého pomeranče.
Krémem naplníme linecké košíčky a dáme společně zapéct do předehřáté trouby na 170 °C asi 10 minut. Košíčky necháme vychladnout, poté opatrně vyjmeme z formiček.
Linecké košíčky s pomerančovým krémem ozdobíme čokoládovými hoblinkami a podáváme jako chuťovku. Z udaných surovin máme 12 košíčků, ale záleží na velikosti formiček.