Lilkovo-papriková polévka

Velmi snadný recept na krémovou polévku, po které se můžou utlouct i ty nejmlsnější jazýčky.


3.73x
45 min

Postup přípravy

Zvlášť si pokrájíme lilek do jedné mísy, papriku a cibuli do druhé mísy. Vše krájíme na malé kostičky.

Na rozpálený olej hodíme lilek a za stálého míchání, protože lilek se snadno připaluje, osmahneme dozlatova. Oleje nedáváme moc, lilek olej nejdříve vsákne do sebe, pak ho ale zase pustí. Dobré osmahnutí lilku je klíčové pro přípravu této polévky. Díky dobrému osmahnutí lilku dostane polévka tu správnou chuť.

Na osmahnutý lilek nasypeme pokrájenou papriku s cibulí, přidáme kari a vše ještě za stálého míchání asi 1 minutu smažíme. Poté zalijeme vodou asi 1 cm nad okraj zeleniny. Do vody přidáme rajský protlak, podle chuti hovězí nebo zeleninový bujon a necháme vařit.

Když je již paprika uvařená, odstavíme hrnec, vezmeme ruční mixér a vše důkladně rozmixujeme tak, aby nezbyly ani ty nejmenší kousky.

Po rozmixování přidáme do lilkovo-paprikové polévky smetanu a důkladně ji vmícháme. Já na to používám ten samý mixér, rozšmelcuje mi náhodné kousky a pěkně smetanu vmíchá. Poté do polévku přidáme pepř a sůl, opět dáme na sporák a ještě chvilku necháme vařit.

Pokud se vám polévka zdá moc hustá, můžete ji naředit vodou či mlékem. Já nejraději používám mléko, hezky tu polévku zjemňuje. Pokud se vám polévka zdá naopak moc řídká, můžete si oloupat a nakrájet bramboru, kterou v lilkovo-paprikové polévce uvaříte a následně rozšmelcujete mixérem. Vše záleží na chuti. Na závěr můžete osmahnout chleba nakrájený na kostičky a na talíři je do polévky přidat.

Lilkovo-paprikovou polévku lze podávat teplou i studenou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lilkovo-papriková polévka

Zpět na recept