Libanonský tabbouleh

Arabská kuchyně je velmi rozmanitá, známým pokrmem je tabbouleh, který je v každé arabské zemi jiný, podává se jako salát, také jako samostatná lehká večeře či jako příloha k různým pokrmům.


3.620x
30 min

Ingredience

0.75 lžičkysůl
2 ksrajčata
1 kscibule
250 mlvoda
1 svazečekmáta peprná
3 lžícecitronová šťáva
3 svazkypetrželová nať
0.5 kssalátová okurka
0.25 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
3 lžíceextra panenský olivový olej
125 mljemný pšeničný bulgur

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme 125 ml pšeničného bulguru, smícháme s 1 lžící olivového oleje, zalijeme 250 ml vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odstát, až bulgur změkne a vsákne všechnu tekutinu.

Lístky omyté a osušené máty peprné stočíme jako cigáro a velmi na jemno pokrájíme. Čerstvou petrželovou nať omyjeme, otrháme lístky, necháme oschnout a pokrájíme stejně jako mátu. Očištěnou středně velikou cibuli pokrájíme na jemno. Okurku omyjeme, odkrojíme konce a pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vybereme dužinu se semínky a zbytek pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm.

Na krájení použijeme hodně ostrý nůž, aby nám suroviny pokrájel a zbytečně nedrtil. Suroviny omyjeme, osušíme, zbavíme semínek, aby nebylo zbytečně mnoho uvolněné tekutiny. Vymačkáme citronovou šťávu. Pokud je v hotovém bulguru ještě tekutina, tekutinu scedíme a nadbytečnou tekutinu vytlačíme přes sítko.

K bulguru přidáme 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, tři čtvrtiny lžičky soli, čtvrtinu lžičky čerstvě mletého černého pepře, pokrájenou zeleninu a pokrájené natě a všechno spolu promícháme.

Libanonský tabboulleh podáváme samostatně jako lehkou letní večeři, případně jako přílohu anebo jako salát v horkých letních dnech. Jako příloha se hodí ke kebabu, grilovanému jehněcímu a hovězímu masu.

Libanonský tabbouleh typicky odlišuje právě čerstvá salátová okurka od tabbbouleh v jiných arabských zemích. Jde o velmi lehký osvěžující salát ze zeleniny, bulguru a velkého množství čerstvé máty a petrželové natě. Někde používají na přípravu tabboulehu cous cous místo bulguru.

Tento pokrm je velmi oblíbený v Sýrii, Libanonu, Palestině a jiných arabských zemích a zemích středního východu - Turecku, Arménii a jinde. U nás doma milujeme právě libanonský tabbouleh, na který přidávám recept.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Libanonský tabbouleh

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Arabská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena