Cuketu nejprve oloupeme, malou cuketu stačí umýt, nakrájíme na 1,5 - 2 cm tlustá kolečka, osolíme ze všech stran a necháme chvíli odležet. Cuketa pustí vodu, kterou pak vylijeme.
Z oleje, sójové omáčky a balsamikového octa (lze nahradit vinným i normálním) si připravíme marinádu. Kolečka cukety potřeme marinádou a necháme marinovat, než se připraví těstíčko na obalení.
Potřebné množství těstíčka lze těžko odhadnout (velikost cuket není konstantní) a musíme proto násobit tento základ podle potřeby dvakrát nebo vícekrát. Na 1 vejce dáme 2 lžíce hladké mouky a asi 3 lžíce mléka podle hustoty. Těstíčko má být hustější než palačinkové.
Těstíčko ochutíme solí, pepřem, sušeným nebo utřeným česnekem a dalšími oblíbenými dochucovadly (čubrica, koření na gyros, adžika apod.). Když se těstíčko bude zdát později při obalování řídké, jednoduše přidáme hladkou mouku a naopak do hustého těstíčka přidáme mléko.
Marinované plátky cuket můžeme rovnou obalit v solamylu a potom v těstíčku, nebo plátky cuket ještě trochu doladit, například jádra velkých cuket vykrojíme skleničkou o přibližném průměru salámu, třeba polského. Do vzniklé díry vložíme plátek salámu stejné tloušťky jako kolečko cukety (viz. obrázek).
Celý plátek můžeme ještě před obalením potřít taveným sýrem, potom obalíme v solamylu, následně v těstíčku a hned vložíme do pánve s dostatečným množstvím rozpáleného oleje. Smažení by mělo být pomalé a podle tloušťky plátků cukety trvat asi 7 - 15 minut z každé strany.
K letnímu cukřízku jsou vhodnou přílohou brambory.