Podle tohoto receptu připravíte lahodné vánoční cukroví s krémem a bílkovou polevou.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Krém
Máslo200 g
Žloutek2 ks
Mléko250 ml
Cukr moučka200 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 50 g
Těsto
Žloutek2 ks
Citron1/2 ks
Cukr moučka200 g
Soda1 špetka
Skořice mletá1 špetka
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 500 g
Máslo 300 g
Mleté oříšky100 g
Poleva
Bílek1 ks
Citron1 ks
Cukr moučka100 g
Vlažná voda nebo mléko1-3 lžíce
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku a cukr, do dolíčku přidáme dva žloutky.
Přidáme nakrájené nebo nastrouhané máslo, přisypeme oříšky, špetku skořice a sody a nastrouháme kůru a přidáme šťávu z půlky citronu. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.
Z těsta vyválíme silnější placku (3 mm) a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary, které se nám líbí.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C (trouba s ventilátorem) dorůžova asi 10 minut. Ledovky necháme vychladnout.
Krém: Z mouky a mléka uvaříme kaši a dáme ji vychladnout. V misce utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně (po lžičkách) přidáváme kaši a zašleháváme ji do pěny, až vznikne hladký krém.
Poleva: Citronovou šťávu utřeme společně s bílkem a cukrem dohladka. Podle potřeby přidáváme vodu nebo mléko. Třeme tak dlouho, až je poleva hladká, lesklá a dostatečně hustá.
Upečené ledovky rozpočítáme na polovinu. Jednu z polovin potřeme polevou a necháme ji zaschnout. Na druhou půlku naneseme krém a obě části ledovek spojíme. Ledovky s krémem uložíme do spíže pro pozdější použití.