Nenáročné řezy pro milovníky máku, které máme za hodinku hotové.
Hodnocení
4.3
/ 5 (11x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl1 špetka
Těsto
Vejce6 ks
Máslo150 g
Cukr moučka100 g
Vanilkový cukr1 balíček
Strouhaná citrónová kůra1 lžíce
Mletý mák150 g
Mandle (mleté)60 g
Nastrouhaná pomerančová kůra1 lžíce
Poleva
Smetana250 ml
Čokoláda1 ks
Želatina2 plátky
Podle potřeby
Bílá čokoláda
Meruňková zavařenina
Kompotované meruňky
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 160 °C, plech o rozměrech 20x15 cm s vyššími kraji vyložíme pečicím papírem. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh.
Měkké máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou a pomerančovou kůrkou do pěny. Postupně přimícháváme žloutky, jeden po druhém. Do žloutkové směsi přimícháme mák s mandlemi a nakonec sníh z bílků. Ten vmícháme opravdu jemně. Makové těsto nalijeme na vyloženou formu a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Želatinu rozpustíme ve studené vodě. Smetanu vyšleháme, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a poté promícháme s vymačkanou želatinou. Přidáme jemně vyšlehanou smetanu.
Vychladlý korpus potřeme meruňkovou marmeládou a naneseme čokoládový krém, který souměrně rozetřeme. Krém ozdobíme meruňkami a na hoblinky nastrouhanou bílou čokoládou. Lahodné makové řezy dáme do lednice dobře ztuhnout.
Lahodné makové řezy nakrájíme a můžeme podávat.
Ahoj Ivčo,Ano soda nahrazuje prášek do pečiva,ale musíte přidat ocet anebo citronovou štávu,aby těsto ,,kypřilo,,Když mám nějaký recept s podmáslím,přidám jen sodu bez octu,bez citronové štávy.Prášek do pečiva se vlastně vyrábí i z jedlé sody.Snad jsem pomohla s pozdravem Sussi