Recept na polévku z červené čočky - bez masa, bez jíšky a bez vajec. Když vynecháme smetanu, která v této polévce až tak nemusí být, získáme veganský recept.
Hodnocení
3.7
/ 5 (6x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek3-4 stroužky
Olej2 lžíce
Brambory4-5 ks
Cibule1 ks
Voda1 a 1/2 l
Libeček1 lžička
Smetana na vaření1/2 kelímku
Loupaná červená čočka200 g
Podle chuti
Sůl
Majoránka
Mletý barevný pepř
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Čočku propláchneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a nakrájíme nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm do zesklovatění osmahneme. Přisypeme čočku a brambory a za stálého míchání krátce orestujeme.
Zalijeme vodou, přidáme malou rovnou lžičku soli, 2 špetky pepře a libeček.
Polévku vaříme asi 15 minut, až je zelenina měkká. Poté přidáme česnek a minutku dvě provaříme.
Celý obsah hrnce tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle potřeby dochutíme a přidáme také rozemnutou majoránku (až 1 lžíce).
Poté přilijeme smetanu (můžeme i vynechat) a znovu lehce promixujeme.
Lahodnou krémovou polévku můžeme doplnit chlebovými krutony, dozdobit čerstvou petrželkou a takto podáváme.