Staročeský recept na polévku chudých! Brambory, mléko a osmahnutá uzenina.
Hodnocení
2.9
/ 5 (562x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Mletý pepř
Mletá sladká paprika
Ostatní
Brambory400 g
Žloutek1 ks
Mléko3 dl
Voda1 l
Klobása100 g
Hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásy nebo uzeninu nakrájíme na kolečka.
Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnuté brambory a vaříme je, až jsou téměř měkké. Potom přidáme mléko a smetanu s rozkvedlaným žloutkem a moukou. Do kyselice přidáme pepř, kmín, podle chuti ji osolíme a povaříme. Můžeme přidat i trochu mleté papriky pro barvu, ale klidně ji můžeme vynechat.
Během vaření si na pánvi osmahneme klobásu.
Kyselicu rozdělíme na talíře a do každého dáme trochu osmahnuté klobásy. Kyselicu podáváme teplou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem.
Foto: Shutterstock.com
Recept mám přímo z Valašska - základ je vývar z uzeného masa - nejlepší jsou žebírka. Přidáme brambory, houby.Když jsou brambory skoro měkké, přidáme kyselé zelí a uvařené uzené maso, zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně. Nakonec dáme klobásku.Polévka z brambor, mléka a vajíčka je ošizená jihočeská kulajda o houby a kopr.
jiri.vagner
Taky nedávám ani zelí, ani klobásu. Pak už to není kyselice, ale zelnice.
Jana Machalová
Re: ať hledám, jak...
Zkuste přidat jeden nebo 2 sáčky kysaného zelí, podle toho, jak jej máte rádi.