Kynutý jablkový koláč s tvarohem

Recept na jemný kynutý koláč s jablky, tvarohovým krémem a mandlemi. Moučník výborně chutná ke kávě nebo čaji.


4.834x
120 min
6×

Ingredience

1200 gjablko
2 lžícecitronová šťáva
70 gmandlové lupínky

těsto

1 špetkasůl
1 ksvejce
80 gmáslo
42 gdroždí
80 gcukr krupice
500 ghladká mouka
1 lžičkacitronová kůra
250 mlvlažné mléko

náplň

3 ksvejce
60 gmáslo
140 gcukr krupice
2 balíčkyvanilkový cukr
500 gměkký tvaroh
1 balíčekvanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší nádobky, zasypeme lžičkou cukru a třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 50 ml vlahého mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout. Pak připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme, osolíme a promícháme s citronovou kůrou. Přidáme cukr, vyběhlý kvásek, vejce, máslo a mléko. Ze směsi vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme vykynout.

Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.

Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a jedním balíčkem vanilkového cukru a pudinkového prášku dohladka. Z bílků, špetky soli a druhého vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi.

Vykynuté těsto rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi. Kynutý tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C přibližně 45 - 55 minut.

Upečený kynutý jablkový koláč s jemným tvarohem a mandlemi posypeme podle chuti moučkovým cukrem, nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutý jablkový koláč s tvarohem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká