Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší nádobky, zasypeme lžičkou cukru a třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 50 ml vlahého mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout. Pak připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme, osolíme a promícháme s citronovou kůrou. Přidáme cukr, vyběhlý kvásek, vejce, máslo a mléko. Ze směsi vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme vykynout. Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a jedním balíčkem vanilkového cukru a pudinkového prášku dohladka. Z bílků, špetky soli a druhého vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Vykynuté těsto rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi. Kynutý tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C přibližně 45 - 55 minut. Upečený kynutý jablkový koláč s jemným tvarohem a mandlemi posypeme podle chuti moučkovým cukrem, nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Autor:Jarka Petrová
Zajímavé komentáře
Komentář k receptu Kynutý jablkový koláč s tvarohem