S tímto kváskem se můžeme už pustit do pečení domácího bílého kváskového chleba. Ostatní kvásek, zbytek, který zůstal ve sklenici, uzavřeme víčkem, odložíme do chladničky a na udržení aktivity kvásku ho aspoň dvakrát týdně přikrmíme 2 lžícemi hladké bílé chlebové mouky a 2 lžícemi studené vody, rozmícháme dohladka a vrátíme kvásek do chladničky. Kvásek na udržení však má raději častěji takové přikrmení.
Tento kvásek můžeme použít kdykoliv, když potřebujeme upéct nový bílý chléb. Tehdy kvásek vybereme z chladničky, přikrmíme ho 100 g hladké bílé chlebové mouky a 100 ml studené vody, přikryjeme a necháme odpočívat při pokojové teplotě, dokud nenaroste a nezvětší svůj objem na dvojnásobek. Když se tak stane, odebereme z něj 100 g, ostatní kvásek putuje zpět do chladničky.
Odebraný kvásek přikrmíme opět 100 g hladké chlebové mouky a 100 ml studené vody, rozmícháme a když tento odebraný nakrmený kvásek zdvojnásobí svůj objem - nakyne, použijeme ho na pečení nového chleba.
Když jsem založila svůj první bílý kvásek, byl takový strašně lenivý, že ne a ne se probudit a začít pracovat, pokračovala jsem v krmení a 7. den večer jsem ho znovu přikrmila 100 g hladké chlebové mouky a 100 ml studené vody. Přes noc najednou ožil, a tak se rozběhl, že mi vyběhl přes noc ze sklenice na pult. Vůbec jsem se nehněvala, že jsem musela utřít pult od kvásku a velmi spokojená jsem ho použila na pečení chleba. Pokud si myslíte, že váš kvásek nepracuje anebo se nevydařil, v žádném případě ho nevyhazujte! Protože má charakter a konzistenci hustého litého těsta, úspěšně ho použijeme na uvaření halušek, placek, palačinek apod.
Aktivní kvásek získáme 5. den, zralý kvásek budeme mít 10. den, tento je nejlepší na pečení chleba. Věděli jste, že každý jeden kvásek má svoje křestní jméno? Tento bílý kvásek se jmenuje Anča.
Autor:Libchen

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena