Kuře rozdělíme na porce, osolíme i opepříme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
Dílky kuřete opečeme na rozehřátém másle ze všech stran a udržujeme je teplé. Do výpeku dáme orestovat česnek i cibuli. Poté vmícháme protlak, papriku, mouku a vše krátce osmahneme. Za stálého míchání přilijeme vývar (z kostky) a uvedeme do varu.
Do omáčky vmícháme citronovou kůru (větší proužky) a vložíme kuře. Zakryjeme poklicí a dusíme asi 45 minut. Měkké maso i citronovou kůru z omáčky vyjmeme.
Kysanou smetanu rozmícháme s 5 lžícemi omáčky a poté ji vmícháme do zbylé omáčky a prohřejeme - nevaříme! Podle chuti přisolíme.
Kuře rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkou petrželky. Vhodnou přílohou ke kuřeti ve smetanovo-rajské omáčce je rýže nebo široké nudle.