Kuře pečené s nádivkou

Výborná pochoutka pro labužníky a také pro ty, kteří mají rádi žemlovou nádivku a vůni slaniny.


2.91125x
75 min

Ingredience

1 kskuře

nádivka

50 gslanina
1-2 ksvejce
120 gmáslo
petrželka
250 mlmléko
5 ksrohlík

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Nejdříve připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je mlékem s rozmíchanými vejci a solí. Doplníme rozehřátým tukem a na drobno nakrájenou petrželkou. Promícháme. Z bílku můžeme také ušlehat sníh a se všemi ostatními součástmi nakonec zlehka promíchat. Do nádivky můžeme přidat i sekaná kuřecí játra. Plníme-li vole nádivkou, necháme při kuchání kousek kůže z krčku, ale krček vyřízneme až u prsíček. Kůži na prsou prsty opatrně podebíráme, aby se tam vešlo dost nádivky. Lžičkou pak vole naplníme, ale jen tak, aby při pečení nepraskalo, až nádivka nabude. Vole na konci přehneme a zašijeme. Zbytkem nádivky naplníme břišní dutinu kuřete, předem dobře vytřenou a osolenou. Zašijeme ji nebo sepneme špejlí či speciální jehlou. Křidélka zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě nepřekřížíme a zachytneme i nožky a uvážeme je k biskupu. Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme tuk a kuře na něj vložíme. Podlijeme a pečeme chvíli prsíčky nahoru, až nádivka trochu ztuhne. Kuře obrátíme a pečeme, až je skoro měkké. Pak kuře znovu obrátíme, aby zčervenalo i na prsíčkách. Při prvním obrácení podložíme vole kouskem kůže ze slaniny nebo špejlí, aby se nepřipeklo ke dnu pekáčku. Kuře můžeme také zpočátku chvíli dusit a pak teprve péci. Zůstane vláčnější. Během pečení podléváme kuře vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Upečenému kuřeti skrojíme vole s nádivkou, pak je napůl rozstřihneme a rozdělíme na čtvrtky. Je-li kuře velké, můžeme z něho udělat i 6 porcí. Vole i vnitřní nádivku nakrájíme a upravíme s kuřetem na mísu. Máme-li rádi hodně nádivky, připravíme jí větší množství a upečeme ji s kuřetem v pekáčku. K pečeným kuřatům podáváme brambory, bramborový salát nebo bramborovou kaši, ale také rýži, saláty z čerstvé i sterilované zeleniny nebo kompoty. Foto: Vojtěch Leman
user-icon

autor 100

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kuře pečené s nádivkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena