Očištěné kuře rozdělíme na 4 porce a osolíme po obou stranách. Cibuli a celer očistíme. Cibuli nakrájíme najemno a celer na nudličky. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu z nich nastrouháme tak, že nám slupka zůstane v prstech. Slupku vyhodíme.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme celer, jablka, nové koření a vše krátce osmažíme. Na tento základ vložíme připravené porce kuřete, podlijeme je a dusíme. Při dušení porce obrátíme. Kuře dusíme na mírném ohni, jablka i celer se snadno a rychle připalují.
Měkké kuře vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou a dobře provaříme. Maso pak vložíme do omáčky ještě prohřát.
Kuře dušené s jablky a se smetanou podáváme s knedlíkem, rýží či těstovinami.