Recept na lahodné laskonky vás jistě potěší. Laskonky slouží jako perfektní vánoční cukroví i jako mini zákusky na oslavy.
Hodnocení
4.5
/ 5 (23x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Krém
Máslo250 g
Žloutek5 ks
Cukr moučka150 g
Vanilkový cukr1 balíček
Těsto
Bílek5 ks
Cukr krupice300 g
Polohrubá mouka1 lžíce
Mleté ořechy75 g
Postup přípravy
Všechny bílky vyšleháme nad párou s cukrem. Ještě vlažnou směs promícháme s mletými ořechy a prosátou moukou.
Šablonu na laskonky přiložíme na pečící papír a stěrkou nanášíme bílkovou hmotu. Zbytečnou bílkovou směs odebereme.
Laskonky pečeme prvních 15 minut při 150 °C, poté teplotu snížíme na 90 °C a dopékáme dalších asi 20 minut.
Upečené laskonky necháme úplně vychladnout, poté stáhneme papír a laskonky obrátíme.
Krém si připravíme ze žloutků, prosátého cukru moučka a vanilkového cukru.
Suroviny mícháme ve vodní lázni, dokud nezhoustnou.
Do krému si můžeme přidat lžičku nastrouhané pomerančové nebo citronové kůry. Změklé máslo utřeme do pěny. Do máslové pěny zašleháme vychlazené žloutky a žloutkovým krémem naplníme cukrářský sáček se zobáčkem. Na každou první laskonku stříkneme krém a druhou prázdnou laskonkou přikryjeme.
Plněné laskonky dáme před podáváním do lednice. Křupavé laskonky se žloutkovým krémem servírujeme k různým svátečním příležitostem.