Krnovský dort

Netradiční dort s korpusem z čokolády a červené řepy. Dort ozdobíme jablečnou šlehačkou, která pochází ze staročeské kuchyně - starý recept našich babiček.


4.7204x
120 min
1×

Ingredience

těsto

250 gcukr
200 mlolej
2 špetkysůl
3 ksžloutek
3 ksbílek
1 balíčekvanilkový cukr
100 ghořká čokoláda
230 gpolohrubá mouka
250 gčervená řepa
0.25 lžičkyjedlá soda
1 lžičkakypřící prášek do pečiva

krém

4-5 ksjablko
bílek
cukr moučka
citronová šťáva

podle potřeby

cukr moučka
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

na ozdobu

400 gmaliny
1 balíčekztužovač do šlehačky
200 mlsmetana ke šlehání 33%

Postup přípravy

Uvařenou červenou řepu jemně nastrouháme a 70 - 80% čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo ji také jemně nastrouháme. Cukr vyšleháme do husté bílé pěny se žloutky a postupně zašleháme čokoládu, řepu, olej, sodu, vanilkový cukr, mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva a nakonec zlehka vyšleháme tuhý sníh z bílků a soli.

Těsto vlijeme do dortové formy, ve které máslem vymažeme pouze dno a vysypeme hrubou moukou.

Dort pečeme v troubě při 180 °C asi 40 - 45 minut. Dort necháme 15 minut ve formě, pak ho vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme jablečnou šlehačku. V troubě upečeme 4 - 5 jablek, oloupeme je a propasírujeme přes síto. Pyré zvážíme a na každých 70 g přidáme stejné množství cukru moučka, šťávu z jednoho citronu, 3 bílky a vyšleháme do husté konzistence.

Dortový korpus rozkrojíme naplníme jablečnou šlehačkou a potřeme ho i na povrchu. Před podáváním ozdobíme krnovský dort vyšlehanou smetanou se ztužovačem a malinami nebo višněmi.

Krnovský dort nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník k šálku dobré kávy nebo čaje.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krnovský dort

Zpět na recept