Recept na listové těsto a jeho použití, můžete též péct rovnou z koupeného listového těsta. Krekry jsou výborné na všechny oslavy a posezení k vínu i pivu.
Hodnocení
5.0
/ 5 (13x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle potřeby
Sůl
Na potření
Vejce
Ostatní
Máslo500 g
Voda250 ml
Hladká mouka 600 g
Na ozdobu
Strouhaný sýr
Ořechy
Postup přípravy
Na listové těsto jsou potřeba 2 těsta: První těsto: do vody s větší špetkou soli přidáváme 500 g mouky, uhněteme těsto a necháme min. 3 hodiny odležet v ledničce
Druhé těsto: Do 100 g mouky přidáme nakrájené změklé máslo, promísíme a dáme rozložené na pečícím papíru (do plochy asi poloviny papíru) ztuhnout do lednice.
Když jsou obě těsta tuhá, první vyválíme do dvakrát delší placky než je druhé těsto, to na něj položíme a překlopíme nahoře prázdnou půlkou prvního těsta. Těsto vyválíme asi do původního rozměru, prostě aby se dobře překládalo, a v půlce přeložíme. potom opět vyválíme a přeložíme.
Když nám těsto začne měknout, dáme ho do ledničky a až ztuhne (cca hodina), pokračujeme v překládání. Celkem bychom měli přeložit cca 13x.
Krekry: Těsto rozválíme na cca 2-3 mm silné plátky, vykrojíme formičkami na vánoční cukroví různé tvary či vyřežeme obyčejné tyčinky nebo trojúhelníčky.
Těsto klademe na pečící papír na plech. Pomažeme našlehaným vejcem nebo žloutkem, ale jen nahoře ne po stranách.
Můžeme lehce posolit nebo sůl vmíchat do vejce.
Na krekry klademe na ozdobu mák, oříšky (arašídy, vlašské, kešu, mandle ...) nebo nastrouhané sýry (eidam, niva, ...), sezam a podobně.
Krekry z listového těsta pečeme cca 10 minut v dobře vyhřáté troubě.