Výborný zdravý salát, který chutná jako z restaurace! Recept je vhodný jako příloha k masům, bramborákům, šunkoflekům a jiným pokrmům.
Hodnocení
4.5
/ 5 (26x)
Doba přípravy
15 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Sůl
Ocet
Kmín
Ostatní
Olivový olej1 lžíce
Hlávkové zelí1 ks
Postup přípravy
Syrové zelí očistíme, nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme.
Zelí vsypeme do mísy, přidáme pár kapek olivového oleje, podle chuti osolíme, pocukrujeme, přidáme kmín a ocet. Já používám ocet bylinkový, ale každý ať dá takový, jaký má rád.
Zelný salát důkladně promícháme (nejlépe rukou) a necháme v chladu uležet asi 1 hodinu, aby zelí zkřehlo. Kdo má rád, může do zelného salátu přidat nastrouhanou mrkev, osmaženou slaninu nebo kopr. S kari kořením nám vznikne nezvyklá, ale zajímavá kombinace. Když přidáme Deko, můžeme zbylý salát (bez zavařování) uložit do sklenic.
V chladu vydrží několik týdnů. Křehký zelný salát od Jindřišky podáváme jako přílohu.
u nás ho dělali s kari v sokolovně :-)
Čím to je, že je křehké? musí se pořádně promíchat (promačkat) rukou a pak nechat chvilku odležet..když "odpočívá" s octem a solí, změkne zelí samo. Já ho promačkávám asi deset minut, někdo zase spařuje horkou vodou a dochucuje až potom..
alik
Co delam spatne
tento salát dělali s kari před mnoha v restauraci Pod schůdky na Smíchově, milovala jsem ho tam a nikdy se mi to nepodařilo udělat tak, aby zelí bylo oopravdu křehké, čím to je, díky