Drobenkový koláč plněný makovým sněhovým pudinkem s mandarinkami. Recept se hodí i na velikonoční hodování.
Hodnocení
4.2
/ 5 (44x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Máslo150 g
Žloutek1 ks
Cukr krupice120 g
Vanilkový cukr1 balíček
Polohrubá mouka250 g
Náplň
Mléko750 ml
Bílek1 ks
Cukr krupice150 g
Mák300 g
Vanilkový cukr1 balíček
Kompotované mandarinky1 plechovka
Vanilkový pudinkový prášek1 balíček
Banánový nebo karamelový pudinkový prášek1 balíček
Poleva
Cukr moučka100 g
Citronová šťáva2 lžíce
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Postup přípravy
Z mouky, obou cukrů, rozměklého másla a žloutku zpracujeme v míse (rukou) drobenku. Polovinu drobenky nasypeme do vymazaného malého plechu nebo dortové formy a jemně přitlačíme.
Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Vmícháme mletý mák (nebo kupovanou makovou náplň) a za občasného míchání necháme náplň vychladnout. Mandarinky necháme okapat a vmícháme je do vychladlé náplně. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh a zlehka jej zamícháme také do náplně.
Makovou náplň naneseme na drobenku a uhladíme. Povrch posypeme zbylou drobenkou a koláč vložíme do předehřáté trouby. Křehký makový koláč pečeme na 180 °C dorůžova.
Z citronové šťávy a cukru vymícháme hladkou bílou polevu, kterou ozdobně "nacákáme" na vychladlý křehký koláč.
V receptu je moc mleka, na jeden sacek pudinku staci 1/2 litru mleka a mozna i mene aby pudink ztuhl. Proto nekterym ctenarkam nadivka tekla.
Jennie
Výtečný!
Koláč se povedl a výborný!!! Dala jsem jen méně cukru, přijde mi dost sladký, ale to je na každém, jaké má chutě... a vzhledem k tomu že bílou mouku nepoužívám dala jsem polovinu polohrubé pohankové a polovinu žitné jemné mouky. Všeci se jen oblizovali ;-)
phateks
Re: Komentář k receptu Křehký koláč s mákem
Nedala jste na 2 pudinkové prášky moc vody ???
Jinak už nevím, pokud jste dodržela ingredience, už sám pudink je hustý a upečený a vychlazený s mákem nemůže "téct".
Iva
Komentář k receptu Křehký koláč s mákem
Koláč jsem udělala do dortové formy, pekla skoro 40 minut do růžova, ale bohužel mi náplň neztuhnula. Byl vynikající, snědli jsme ho lžičkou, neboť ta makovo-pudinková náplň nedržela tvar. Zřejmě jsem někde udělala chybu, ale kde? :o)
iva.desatova
pochvala
Dobrý večer,tak včera jsem
koláč upekla,dnes
dozdobila.A nemůžu ani
nechci je vynikající a
povedl se.Dělala jsem ho v
dortové formě nevytekl jak
tu bylo zmíněno.Jen bych
příště nesladila mléko na
puding,když se tam dává
maková nápln,kde už cukr
je.Je hodně sladký,ale mi
doma sladký úplně
zbožnujem.Kdyby se asi
udělal na plech což tak
malý nemám,tak by ta vrstva
nebyla tak vysoká myslím
tím mák.Ale na
závěr-mnam,mnam,mnam.Nebojte
se ho udělat.Je opravdu
vynikající!!!!!!Ted bych se
chtěla autorky receptu
zeptat,zda by bylo
možné,toto těsto použít
jako drbenka na koláč,jestli
s tím máte
zkušenosti,myslím na kynuté
koláče.Občas tu recepty
stojí za to,a tenhle je fakt
na jedničku.Tak
ženský,chlapi,slečny,....pe
cte ho.