Podle potřeby očistíme koleno a oháňku. Oháňku nasekáme na menší kousky a koleno vykostíme nebo nařízneme. Zkrátíme tím dobu dušení.
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Chilli papričky očistíme a nakrájíme kousky.
Ve vhodném hrnci (nebo papiňáku) rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli s rajčaty, paprikou a chilli. Přibližně 5 minut zeleninu restujeme, poté přidáme koleno a oháňku a krátce společně restujeme ze všech stran. Směs zalijeme vývarem, ochutíme worcesterem, solí a dusíme doměkka. Doba se liší v závislosti na stáří zvířete a způsobu dušení.
Měkké koleno a oháňku vykostíme a vložíme zpátky do vývaru, který rozvařením zeleniny zhoustl.
Kotlík afrického domorodce servírujeme: do hlubokých talířů rozdělíme maso, které přelijeme malým množství vývaru. Lze podávat s nakrájeným chlebem nebo pečivem, pro opravdové labužníky doporučujeme smažený banán.