Vepřové kotlety dobře naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Místo kotlet můžeme použít i vepřové nebo drůbeží řízky, kotlety jsou však nejlepší kvůli kostem, díky kterým pokrm získá silnější masovou příchuť.
Oloupeme nejméně 4 větší cibule a nakrájíme je na tenčí kolečka. Cibule by mělo být tolik, aby v souvislé silnější vrstvě pokryla dno zapékací nádoby. Spolu se smetanou vytvoří při zapékání hustý sos silné lahodné chuti. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubší nudličky.
Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem. Dno pokryjeme nakrájenou cibulí, na kterou rozložíme připravené kotlety. Na každou přitiskneme 1 - 2 plátky šunky, popř. šunkového salámu. Nakonec vše zasypeme vrstvou strouhaného sýra a stejnoměrně zalijeme šlehačkou, která by se měla přes vrstvu sýra vsáknout dovnitř. Je možné použít i méně tučnou 12%-ní smetanu, šlehačka však rychleji a lépe zhoustne.
Kotlety se sýrem a šlehačkou pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu, nejprve zespodu a až později z obou stran, nejlepší je mít pekáček úplně zakrytý. Je to kvůli sýru, který při vyšší teplotě poměrně rychle hnědne a mohl by se začít i připalovat. Po celou dobu pečení proto hlídáme jeho barvu a podle potřeby upravujeme teplotu.
Zapékáme přibližně jednu hodinu, rozteklý sýr by měl být v závěru lehce hnědý a v pokrmu jen málo tekutiny. Cibule pustí dostatek šťávy, která se spojí se sosem z masa a šlehačkou. Vznikne velmi hustá omáčka s kousky cibule, která má výraznou chuť a s masem i sýrem se výborně doplňuje.
Pokrm krájíme na jednotlivé kotlety, které na talíři doplníme hustým sosem. Podáváme s vařeným bramborem a kompotem podle vlastní chuti, buď pikantnějším - brusinky, rybíz, meruňky, nebo jemnějším, jako jsou broskve.
Foto: Vojtěch Leman