Exotické ovoce vybereme podle vlastní chuti. Můžeme použít například ananas, kiwi, mango, avokádo, grep a papáju.
Všechno ovoce oloupeme, omyjeme a nakrájíme na zhruba stejně velké kostičky. Citron omyjeme, rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Do hrnce vložíme ovoce, zalijeme vodou, přidáme dvě lžíce cukru a citronovou šťávu. Obsah promícháme a pomalu vaříme, dokud kompot nezhoustne. Poté hrnec odstavíme z plotny a kompot necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Do misky dáme mascarpone, šlehačku a moučkový cukr. Vymícháme hladký krém, který necháme vychladit v lednici minimálně 45 minut.
Vychladlý kompot rozdělíme do pohárů, zalijeme vychlazeným krémem, ozdobíme mátou a ihned podáváme.