Koláč se švestkami

Tradiční český moučník z kynutého těsta.


3.612x
60 min

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku a trochu jí oddělíme. Mléko si mírně prohřejeme a z celkového množství cukru trochu odebereme a mléko jím osladíme. Trochu mléka odlijeme do hrnečku, kde si připravíme kvásek - v mléce necháme nakynout droždí.

Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru.

Na vál si připravíme mouku, uděláme důlek, kam vložíme žloutky. Přilijeme kvásek a vtíráme jej do surovin vařečkou. Přidáváme mléko, rozpuštěný tuk, nastrouhanou kůru a sůl.

Těsto necháme vykynout na teplém místě, když nabude asi dvakrát tolik, rozdělíme jej na dvě části. Těsto můžeme pokládat na plechy, které jsme vymazali tukem a vysypali moukou.

Mezitím si omyjeme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a obalíme ve skořicovém cukru. Na těsto poklademe proslazené ovoce a posypeme drobenkou.

Koláč se švestkami pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Na talíři můžeme moučník ozdobit kousky celé skořice.

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Koláč se švestkami

Zpět na recept