Nejdříve si vymažeme koláčovou formu (o průměru 26 cm) máslem.
Smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme ji na vál, doprostřed uděláme důlek. Na okraj důlku nasypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a na kousky nakrájené máslo. Do důlku vyklepneme žloutek (bílek dáme stranou, budeme ho později potřebovat). Vše prohněteme a vypracujeme křehké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v ledničce.
Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku. Vymazanou formu vyložíme těstem, přitom vytvoříme zhruba 3 centimetry vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby asi na 15 minut.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny. Pak vmícháme tvaroh. Citron omyjeme vodou a nastrouháme kůru na jemném struhadle. Šťávu z citronu vymačkáme a společně s nastrouhanou kůrou vmícháme do tvarohové hmoty. Oddělíme si bílky od žloutků a žloutky přidáme do tvarohové náplně. Z bílků (nezapomeneme na oddělený bílek z těsta) a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který poté lehce vmícháme do tvarohu.
Předpečené těsto vytáhneme z trouby a potřeme ho tvarohovou náplní. Vložíme zpět do trouby a koláč ještě zhruba hodinku dopékáme.
Hotový koláč oddělíme nožem od okraje formy a necháme ho ve formě vychladnout.