Vyzkoušejte recept na výborný koláč z jemného těsta plněný pudinkovým krémem se zakysanou smetanou a jablky.
350 g | sladká jablka |
těsto | |
---|---|
400 g | hladká mouka |
200 g | tuk na pečení |
150 g | cukr moučka |
1 balíček | prdopeč (prášek do pečiva) |
1 ks | vejce L |
krém | |
2 balíčky | vanilkový pudinkový prášek |
8 lžic | cukr |
600 ml | mléko |
4 ks | vaječný bílek |
1 balíček | skořicový cukr |
podle potřeby | |
tuk na vymazání | |
polohrubá mouka na vysypání |
Mouku promícháme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Do středu rozklepneme vejce a po okrajích rozdrobíme tuk. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme přes noc v chladu odležet. Následující den z těsta odkrojíme 1/3, kterou odložíme na mrazák. Ze zbývajícího těsta vyválíme plát ve velikosti pekáčku. Pekáček o velikosti asi 33 x 22 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a dno a stěny vyložíme plátem těsta, které hustě propícháme vidličkou. Pekáček uložíme do chladu.
Připravíme si náplň. Očištěná a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na tenké kousky. Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který ihned vmícháme do horkého pudinku a směs necháme vychladnout. Poté do krému zapracujeme ovoce, skořicový cukr a zakysanou smetanu.
Krém rovnoměrně naneseme na těsto a na něj, jako horní vrstvu, nastrouháme nahrubo těsto z mrazáku. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut dorůžova.
Koláč plněný krémem a jablky necháme zcela vychladnout. Poté ho necháme odležet asi hodinu v lednici a nakrájíme na řezy. Podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
Vafle s pečenými jablky krok za krokem
Tyto křupavé vafle s jablky se hodí jako sladká snídaně i odpolední svačina ke kafíčku. Krok za krokem si je můžete s námi zkusit připravit.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena