Klasický kmínový chleba, je tmavší a srovnatelný s kupovaným. Moc dobrý.
Hodnocení
4.2
/ 5 (59x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
18x
Ingredience
Ostatní
Cukr1 lžička
Olej2 lžíce
Sůl1 lžička
Ocet1 a 1/2 lžíce
Voda350 ml
Drcený kmín3 lžičky
Sušené droždí1 lžička
Žitná chlebová mouka200 g
Chlebová pšeničná mouka300 g
Postup přípravy
V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pekárny. Použijeme zarovnanou lžičku droždí a vrchovatou lžičku soli. Zapneme program klasik (základní) a nastavíme nejtmavší kůrku. Program trvá asi 3 hodiny a 20 minut. U některých pekáren je to méně, u některých více, tak se toho nelekněte.
Pečlivě dodržujeme dávku droždí, jinak se chleba propadne. Neplatí tady čím víc tím líp. Je to vyzkoušené.
Kmínový chleba z pekárny podáváme jak je libo.
Děkuji za pochvalu. Dostala jsem ho od své maminky, ale už se mi stalo, že se mi nepovedl. Občas zkouším jiné recepty, ale vždy se vrátím k tomuhle. :) Jsem ráda, že chutná.
Roman Tuček
Výborně
Máte jedničku s hvězdičkou, slušný chleba se pokoušíme upéct už asi rok a tenhle recept je doposud zaručeně nejlepší. Chleba drží, nepropadne se a konzistence je perfektní. Chuťově jsem taktéž velmi spokojený, na pekárnu jsem již téměř zanevřel, díky!
Martina Bendová
Re: Drozdi
Dobrý večer, do tohoto chleba se dává droždí sušené, které určitě nesmí přijít do styku se solí. Myslím, že cukr nevadí, dávám je vždy společně. Prostě sůl dáte na jinou stranu pekárny než droždí. Co se týče vajíčka určitě bych ho tam nedávala. Brambor by nemusel být špatný, ale chleba je vláčný docela dost, tak možná ani není třeba. Zkusila bych napřed bez a přidat si ho tam můžete vždycky. Martina
Petr
Drozdi
Chystam se (uz delsi dobu) take upect svuj chleba a tenhle recept se mi nezda byt spatny. Akorat mne zaujala poznamka od "klasky", ze drozdi nema prijit do styku s cukrem nebo soli... Uz mam za sebou peknych par kynutych buchet a vzdy si odleji kousek mleka, smicham s lzickou mouky a cukru (!) a dam do vyhrate trouby, abych zjistil, jestli mi drozdi vykyne. (parkrat jsem koupil cerstve drozdi a hodil ho do celeho testa a pak mi to nevykynulo a vsechno slo vnivec). A jeste co takhle do testa primichat vajicko (max jedno) a rozmichany brambor...?
Jana
Je vynikající
Upekla jsem ho v domácí pekárně ( Unold Beckmeister). Něchtěla jsem se ale babrat s dávkováním sušeného droždí a tak jsem tam vsypala celou dávku ( 7 g ).Aby mě ten chleba nepropadl ubrala jsem vodu. Dala jsem jen 300 ml, ostatní dávky ( kromě droždí samozřejmě ) jsem dodržela přesně podle receptu. Vyšel úžasně. Krásně nakynutý, křupavý s tenkou kůrčičkou. Vyzkoušela jsem hodně receptů ale tenhle je podle mě nejchutnější.