Maso na znojemský guláš očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a okapané okurky nakrájíme na nudličky.
Na tuku osmažíme cibulku do růžova, pak vmícháme mletou papriku, kterou necháme krátce zpěnit. Na tomto základu osmahneme nakrájené maso, přidáme sůl, mletý černý pepř a kmín. Po krátkém podušení, až maso pustí šťávu, vše podlijeme malým množstvím vývaru a zakryté zvolna dusíme do poloměkka. Šťávu necháme zcela vysmahnout až na tuk, pak vše zaprášíme moukou, krátce osmahneme a podlijeme vývarem. Za občasného promíchání dovaříme guláš doměkka a nakonec vmícháme na nudličky nakrájené okurky.
Klasický znojemský guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.