Kdoulový sýr ze slupek

Recept na chuťově zajímavý kdoulový sýr s posekanými vlašskými ořechy a rozinkami.


5.02x
75 min

Postup přípravy

Kdoule dobře omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot. Slupky použijeme na výrobu sýra.

Slupky z kdoulí dáme do širšího kastrolu, podlijeme vodou do výšky cca 2 cm, přidáme cukr a kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme pod pokličkou do změknutí.

Poté přidáme mletou skořici a po vychladnutí rozmixujeme. Hmotu rozestřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy a rozinkami uvařenými ve vodě, které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout v teplé troubě anebo na teplém radiátoru.

Kdoulový sýr ze slupek pokrájíme na kousky a podáváme k různým příležitostem podle chuti. Kdoule je ovoce s léčivými účinky - obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.

Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při
výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.
Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.
user-icon

autor paul


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kdoulový sýr ze slupek

Zpět na recept