Kaspressknödeln - rakouské sýrovo - žemlové knedlíčky

Tradiční recept rakouských horalů na velmi chutné sýrovo - žemlové knedlíčky, které se přidávají do vývarů nebo podávají samostatně či jako příloha.


2.820x
30 min

Postup přípravy

Včerejší žemle nebo včerejší domácí chléb pokrájíme na malé kostky, dáme do mísy, necháme volně přeschnout a zatím připravíme všechno ostatní. Malou cibuli pokrájíme na jemno a čerstvou petrželovou nať posekáme nadrobno. Kvalitní tvrdý sýr pokrájíme na velmi malé kostky. Ve sklenici dobře rozšleháme vejce. Do malého hrnečku nalijeme mléko, přidáme čerstvé máslo a pomalu ohříváme, až se máslo úplně rozpustí.

Na pánvi ohřejeme máslo s olejem a orestujeme na něm cibuli do sklovita. V míse zalijeme kostky žemle ohřátým mlékem s máslem, přidáme orestovanou cibuli i s tukem, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, jemně osolíme, přidáme posekanou petrželovou nať, pokrájený sýr, rozšlehaná vejce a dobře promícháme všechno spolu, ale opatrně, aby se kostky žemlí nerozbily. Směs zahustíme moukou a necháme asi 5 minut odpočívat, aby se propojily všechny chutě.

Z připravené směsi vytvarujeme ve vodě navlhčenýma rukama středně velké knedlíčky, které vložíme na pánev s horkým máslem, knedlíčky zploštíme špachtlí na obracení knedlíčků a osmažíme na středním plameni nejprve z jedné strany, potom z druhé strany v horkém másle do pěkné zlato - červené barvy. Hotové rakouské žemlové knedlíčky přendáme na kuchyňskou papírovou utěrku a necháme odsát od přebytečného tuku.

Žemlové stlačené knedlíčky vkládáme těsně před podáváním do čirých masových vývarů, použila jsem například horký vývar z vaření uzeného kolena. Vývary servírujeme horké a na talíři ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou sytou vložku do masových vývarů, potom není třeba přidávat už nic více, protože polévky s touto vložkou výborně zasytí i zahřejí. Osmažené stlačené sýrovo - žemlové knedlíčky se podávají i jako samostatné jídlo k obědu či večeři s kyselým sudovým zelím nebo jako chutná příloha k masům na šťávě a různým omáčkám.

V rakouských Alpách jsou mimořádně oblíbeným typickým tradičním jídlem horalů, které se podle regionů odlišují použitými ingrediencemi. Používají se oschlé krajíce domácího chleba nebo staršího pečiva a různé sýry, které se krájí na malé kostky. Z tuků výrazně převažuje čerstvé máslo a nesmí chybět opražená cibulka, teplé mléko a rozšlehaná vejce. Kromě petrželové natě se přidávají různé bylinky. Jednotlivé regiony charakterizuje právě výběr sýra - pro Tyrolsko je typický Horský sýr anebo Šedý sýr, v Salzburgu je to Pivný sýr a ve Vorarlbersku je zase charakteristický Sura Kees.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kaspressknödeln - rakouské sýrovo - žemlové knedlíčky

Zpět na recept