Do hrnce dáme vařit vodu a přidáme tuk. Když je rozpuštěný, přidáme mouku a směs mícháme tak dlouho, až se nelepí na hrnec.
Necháme vychladnout a potom mixérem vmícháme vejce. Těsto si dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem vytlačujeme těsto do tvaru věnečků.
Dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C.
Až věnečky zhnědnou, vytáhneme je a po vychladnutí každý věneček přeřízneme.
Změklé máslo rozmixujeme, postupně přiléváme karamelové salko a důkladně umixujeme.
Ušleháme šlehačku.
Na polevu zkaramelizujeme 25 g cukru dohněda, přidáme 15 g vody a mícháme na mírném ohni, dokud není karamel krásně hladký.
Do druhého kastrolu dáme 80 g vody, 20 g cukru a přivedeme do varu. Musí bublat. Přidáme solamyl a mícháme, až mírně zhoustne.
Poté slijeme s karamelem z prvního kastrolu. Dobře promícháme a můžeme namáčet vršky větrníků. Pozor, horké!
Ozdobené větrníky dáme ztuhnout na mřížku. Na spodní část větrníků nejdříve nanášíme karamelový krém, pak šlehačku a přiklopíme vršky se ztuhlou karamelovou polevou. Karamelové větrníky podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.
Myslím že je jedno zda člověk použije palmarin či stellu nebo heru. Důležité pravidlo pro odpalované těsto: Nesmí se během pečení otevřít trouba!!!
Jinak těsto naběhlo a umělá šlehačka? Tak když to tak vadí tak si udělám svou ne :-)