Karácsonyi Zserbó - Vánoční žerbó

Vánoční oříškovo-meruňkový prokládaný rakouskouherský zákusek politý čokoládovou polevou.


4.264x
75 min

Postup přípravy

Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto.

Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení.

Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta.

Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení.

Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou.

VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.
user-icon

autor Laco-Hasan


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Karácsonyi Zserbó - Vánoční žerbó

Zpět na recept